Αναζήτηση
  • Xristina Iakovidou

Φαρμακείο στην περίοδο της πανδημίας

«Ο κόσμος καλείται να διαχειριστεί ανθρώπινες σχέσεις μέσα από μάσκες και πλαστικά γάντια» - Η πανδημία του κορωναϊού μέσα από τα μάτια ενός φαρμακοποιού

Η κ. Χριστίνα είναι φαρμακοποιός και λειτουργεί φαρμακείο στην περιοχή του Γαλατσίου εδώ και 30 χρόνια. Με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωναϊού τα φαρμακεία ήταν ανάμεσα στα λίγα καταστήματα που παρέμειναν ανοιχτά για την εξυπηρέτηση του κοινού. Έκτακτα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή, αλλάζοντας την καθημερινή λειτουργία του φαρμακείου. Ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων μέσα στα καταστήματα δημιούργησε ουρές έξω από αυτά. Περιοριστικά μέτρα έφεραν αλλαγές τόσο στη ψυχολογία των εργαζομένων όσο και των επισκεπτών του φαρμακείου. Ο φόβος του ιού κυριαρχεί στο μυαλό όλων.Κυριακή 22 Μαρτίου και στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ανακοινώνεται η άμεση επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών. Εκείνο το απόγευμα το φαρμακείο βρίσκεται σε εφημερία. Η Φαρμακοποιός κ. Χριστίνα με ένα βοηθό εξυπηρετούν τον κόσμο δίχως ακόμα να έχουν λάβει τα πλήρως απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Πρωτόγνωρη εμπειρία. Μέσα σε ένα δίωρο η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη με αποθέματα πενταμήνου σε αντισηπτικά και μάσκες να εξαντλούνται ακαριαία».Η καθημερινή ζήτηση σε προϊόντα ατομικής προστασίας είναι αποδεδειγμένα υψηλή. Οι τιμές σε προϊόντα όπως οινοπνεύματα, μάσκες και αντισηπτικά αλλάζουν προς τα επάνω και οι ελλείψεις είναι εμφανείς.

«Είναι ξεκάθαρο πως όλη αυτή η κατάσταση έχει επιβαρύνει την κοινωνία με περισσότερο άγχος και ανασφάλεια. Έχετε μάσκες και δεν μας δίνεται, είναι κάτι που ακούσαμε πολλές φορές. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι προέχει πρώτα η δικιά μας προστασία με σκοπό να είμαστε και αύριο εδώ να εξυπηρετούμε τον κόσμο. Το κυνήγι για απόκτηση προϊόντων αυξημένης ζήτησης απαιτεί υπομονή, ρίσκο και σχέσεις αξιοπιστίας με τους προμηθευτές».Στη διάρκεια της πανδημίας ο φαρμακοποιός έρχεται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Καρκινοπαθείς, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένοι είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται καθημερινά το φαρμακείο με σκοπό να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Πολλές φορές η σύσταση ‘’Μένουμε Σπίτι’’ δεν μπορεί να εφαρμοστεί. «Βλέπεις μεγάλους ανθρώπους να προσπαθούν να προστατευτούν από έναν αόρατο εχθρό με τρόπους που ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Ο φόβος και ο πανικός είναι έκδηλος στην συμπεριφορά τους. Ο ρόλος μας είναι να τους συμβουλεύουμε με ειλικρίνεια και ψυχραιμία, έτσιώστε να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της τήρησης των ατομικών μέσων προστασίας».Οι φαρμακοποιοί σήκωσαν το βάρος και ανταποκρίθηκαν υπεύθυνα στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν στην κοινότητα.

«Η πανδημία ανέδειξε το σημαντικό ρόλο του φαρμακείου και του φαρμακοποιού στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον λειτουργούν τόσο σαν μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όσο και σαν σημείο υπεύθυνης πληροφόρησης. Προηγούμενα μέτρα και πολιτικές για περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων αποδεικνύονται άστοχα και επιζήμια για τη δημόσια υγεία».Η Φαρμακοποιός κ. Χριστίνα βλέπει ότι η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. «Ο κόσμος καλείται να διαχειριστεί ανθρώπινες σχέσεις μέσα από μάσκες και πλαστικά γάντια. Ο φαρμακοποιός, έχει υποχρέωση να σταθεί όρθιος, να ξεπεράσει τις προσωπικές του ανθρώπινες φοβίες, και να στηρίξει αυτούς που έχουν ανάγκη όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική. Τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο…. χρειάζεται υπομονή και αισιοδοξία».99 προβολές0 σχόλια

Social 

To φαρμακείο μας

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Επικοινωνία

Αγ. Γλυκερίας 35 
111 47 Γαλάτσι

21 0213 1185

info@farmakeio-iakovidou

iakovidouquality@gmail.com

baf6c57a40ea8bae6c454f2c2baf5506.png
Screenshot_1.png

Για εσάς

Δευτέρα έως Παρασκευή:

8.00 π.μ - 9.00 μ.μ

Σάββατο: 8.00 π.μ - 4.00 μ.μ

piraeus-bank.jpg
eof-logo.jpg

GR0501720770005077055666416  ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Screenshot_3.png

Τώρα στο checkout μπορείτε να πληρώσετε και με την ηλεκτρονική σας κάρτα! 

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας!

created by jpdesignstudio.com