Αναζήτηση
  • Xristina Iakovidou

Τι είναι το οξύμετρο;


Το οξύμετρο είναι μια μικρή και απλή ιατρική συσκευή που τοποθετείται στο δάχτυλο του ασθενούς και μετρά σε ποσοστό επί τοις εκατό τον κορεσμό του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα. Παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος και τη σωστή του λειτουργία του και εντοπίζει έγκαιρα προβλήματα που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.  

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οξυμέτρων με τα πιο γνωστά να είναι τα παλμικά οξύμετρα δακτύλου και καρπού.  

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα;  

Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι περίπου στο 97% (από το 94% έως το 100%). Όταν αυτά πέσουν κάτω από 94%, ανησυχούμε για υποοξυγόνωση του οργανισμού ενώ όταν πέσουν κάτω από 92% μιλάμε πια για υποξία - μια παθολογική κατάσταση, στην οποία το σώμα στερείται της απαραίτητης οξυγόνωσης προκαλώντας πονοκέφαλο, ζαλάδα, αίσθημα κούρασης, σύγχυση, λήθαργο ή άλλες σοβαρότερες διαταραχές. 

Στην περίπτωση δε, που το οξυγόνο πέσει κάτω από το 80%, αυξάνεται ο κίνδυνος για βλάβη σε ζωτικά όργανα, κώμα ή και θάνατο.  Κορεσμός οξυγόνου και κορονοϊός  
Πολλοί ασθενείς με Covid-19, δεν εμφανίζουν δύσπνοια παρά μόνο τη μέρα που αποφασίζουν να πάνε στο νοσοκομείο. 
Στο μεταξύ, αντισταθμίζουν τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου του αναπνέοντας πιο γρήγορα και πιο βαθιά, χωρίς να το συνειδητοποιούν. Ωστόσο, η πνευμονία τους εξελίσσεται επί μέρες και όταν πια πάνε στο νοσοκομείο, η κατάσταση συχνά είναι ήδη κρίσιμη.  

Το οξύμετρο σώζει ζωές;  Οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στο σπίτι, θα πρέπει να ελέγχουν μόνοι τους τα επίπεδα οξυγόνου τους μέσω οξύμετρου. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έχουν κάνει τεστ, αλλά έχουν ύποπτα συμπτώματα. 

Όπως καμία ιατρική συσκευή, έτσι και το οξύμετρο, δεν υποκαθιστά τον ιατρό. Ωστόσο, η εφαρμογή του οξυμέτρου και η τακτική παρακολούθηση του κορεσμού, σε συνδυασμό με την επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό, μπορεί να σώσει ζωές.

18 προβολές0 σχόλια

Social 

To φαρμακείο μας

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Επικοινωνία

Αγ. Γλυκερίας 35 
111 47 Γαλάτσι

21 0213 1185

info@farmakeio-iakovidou

iakovidouquality@gmail.com

baf6c57a40ea8bae6c454f2c2baf5506.png
Screenshot_1.png

Για εσάς

Δευτέρα έως Παρασκευή:

8.00 π.μ - 9.00 μ.μ

Σάββατο: 8.00 π.μ - 4.00 μ.μ

piraeus-bank.jpg
eof-logo.jpg
Screenshot_3.png

Τώρα στο checkout μπορείτε να πληρώσετε και με την ηλεκτρονική σας κάρτα! 

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας!

created by jpdesignstudio.com