Αντιβιοτικά

ΑΡΧΕΣ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Ρωτήστε τον γιατρό σας αν η ασθένειά σας ή του παιδιού σας είναι μια απλή ίωση, κάτι που ισχύει τις περισσότερες φορές. Μην πιέζετε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας να σάς χορηγήσουν αντιβιοτικό. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς. Αντίθετα, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

Αν χρειαστεί το παιδί σας ή εσείς να πάρετε αντιβιοτικό, τότε φροντίστε να ολοκληρώσετε τη θεραπεία για το χρονικό διάστημα που έχει καθορίσει ο γιατρός. Μην διακόψετε πρόωρα την αγωγή σε περίπτωση βελτίωσης των συμπτωμάτων και, εξίσου σημαντικό, μην χορηγήσετε το αντιβιοτικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο χρειάζεται. Και στις δύο περιπτώσεις, ρισκάρετε την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών.

Μην κρατάτε στο ντουλάπι περισσεύματα αντιβιοτικών! Όταν τελειώσει η θεραπεία, απορρίψτε το περίσσευμα στους ειδικούς κάδους των φαρμακείων. Το απόθεμα αντιβιοτικών στο σπίτι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάχρησή τους.

Μην αποδέχεστε «προσφορά» αντιβιοτικών από συγγενείς ή γείτονες, συνοδευόμενη από την γνωστή ρήση «εμένα με βοήθησε». Ποτέ αντιβιοτικό για εσάς και την οικογένειά σας χωρίς την σαφή και γραπτή ιατρική συνταγή

ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΛΟΓΙΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Η αποφυγή της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών μπορεί να επιτευχθεί και εμμέσως, με την ταυτόχρονη μείωση των πιθανοτήτων για λοίμωξη. Έτσι:

 

1)Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, με καλό πλύσιμο των χεριών ιδιαίτερα μετά από τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή κοινόχρηστων χώρων.

 

2)Βήχετε στο εσωτερικό του αγκώνα σας, για να αποφύγετε τη διασπορά σταγονιδίων. Όταν είστε άρρωστοι, μείνετε στο σπίτι. Φροντίστε να είστε εμβολιασμένοι, εσείς και τα παιδιά σας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα επιτακτικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που δεν αφήνει κανέναν μας ανεπηρέαστο. Ας αναλάβει ο καθένας μας το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί.

Social 

To φαρμακείο μας

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Επικοινωνία

Αγ. Γλυκερίας 35 
111 47 Γαλάτσι

21 0213 1185

baf6c57a40ea8bae6c454f2c2baf5506.png
Screenshot_1.png
Layer 1.png
eof-logo.jpg
Untitled-1.png